O-STA

Le 1 odstotek sredstev za zagonska podjetja iz srednje in vzhodne Evrope je namenjen podjetjem, ki so jih ustanovile ženske. Kako to spremeniti?

Razlike med spoloma v industriji zagonskih podjetij so še vedno prisotne. Osupljivih 94 odstotkov naložb v zagonska podjetja iz srednje in vzhodne Evrope je namenjenih podjetjem, ki jih vodijo izključno moški. Partnerji projekta Healthy Investment Central Eastern Europe (HICEE), ki obravnava vrzel v naložbah tveganega kapitala v regiji, trdijo, da so za odpravo strukturnih neenakosti potrebna usmerjena prizadevanja za ženske.

Leta 2021 je bilo v regiji srednje in vzhodne Evrope le 3,2 odstotka evropskih naložb tveganega kapitala . Večletne dejavnosti so strokovnjake prepričale, da se je treba osredotočiti ne le na geografsko razpršenost naložb, temveč tudi na podporo podjetjem z vidika raznolikosti spolov v njihovih vodstvenih ekipah. Kot je razvidno iz poročila "Financiranje v regiji srednje in vzhodne Evrope skozi prizmo raznolikosti spolov in pozitivnega vpliva", ki so ga pripravile družbe European Women in VC, Experior VC in Unconventional Ventures, so razlike velike. Leta 2020 je bil za vsak evro, vložen v zagonska podjetja iz srednje in vzhodne Evrope, le en cent namenjen podjetjem, ki so jih vodile izključno ženske, in pet centov podjetjem z mešanim spolnim vodstvom. Druge študije potrjujejo ta trend - v zadnjih letih zagonska podjetja, ki jih vodijo ženske, v regiji CEE niso prejela več kot 2 odstotka sredstev .

Zakaj je manj sredstev namenjenih podjetjem, ki jih vodijo ženske?

Eden od razlogov za takšno stanje je, da je manj zagonskih podjetij, ki jih vodijo izključno ženske, v primerjavi z zagonskimi podjetji, ki jih vodijo moški ali mešani spol. V evropskem merilu so leta 2022 le eno od desetih ustanovljenih podjetij vodile izključno ženske, kot je pokazala analiza družbe Boston Consulting Group. Vendar to ni zadostna razlaga. Razlike v številu podjetnic niso tako velike kot v tokovih sredstev, če upoštevamo spol vodij.

"V EIT Health InnoStars s ponosom delimo številne navdihujoče zgodbe iz regije srednje in vzhodne Evrope, kjer podjetnice ne le dokazujejo izjemno znanstveno in poslovno vodstvo, temveč tudi spodbujajo transformativne rešitve v zdravstvu. Te posameznice izstopajo po svojih prelomnih prispevkih, vendar hodijo po zahtevni poti - ne zaradi pomanjkanja znanja ali inovacij, temveč zaradi sistemskih ovir, ki so zakoreninjene v industriji. S pobudami, kot je Healthy Investment Central Eastern Europe, dosegamo napredek pri odstranjevanju teh ovir" pojasnjuje Monika Toth, direktorica RIS pri EIT Health InnoStars.

Omenjeno poročilo o financiranju v regiji srednje in vzhodne Evrope tudi kaže, da 85 odstotkov odločevalskih položajev v institucijah, ki vlagajo v zagonska podjetja, zasedajo moški . Ti posamezniki običajno vzdržujejo močnejše poslovne odnose s podjetniki moškega spola kot s podjetnicami in so pri sprejemanju ključnih odločitev bolj nagnjeni k usmerjanju sredstev v podjetja, ki jih vodijo moški.

Podpora ženskemu podjetništvu se izplača

Ukrepi v okviru projekta HICEE, ki ga vodi EIT Health, vodilna evropska mreža inovatorjev na področju zdravstva in del Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT), organa Evropske unije, obravnavajo strukturne vzroke za vrzel v naložbah tveganega kapitala v srednji in vzhodni Evropi, pri čemer je vprašanje spola ena od glavnih prednostnih nalog.

Cilj projekta je ustvariti trajnostne ekosisteme za zgodnje naložbe, privabiti lokalne in mednarodne vlagatelje ter aktivno deliti uspešne rezultate in tako spodbujati stalno sodelovanje vlagateljev. Prve dejavnosti se izvajajo v državah, kjer imajo partnerji sedež, in sicer na Poljskem, Madžarskem, Slovaškem in v Sloveniji. Vendar pa se bodo njegove možnosti doseganja in usposabljanja razširile tudi na druge skromne in zmerne evropske regije.

Člani konzorcija pri svojih dejavnostih in v okviru projekta HICEE mobilizirajo ukrepe proti neenakosti spolov. Projekt bo na primer zagotovil raznolik izbor strokovnjakov, odgovornih za ocenjevanje novoustanovljenih podjetij, ki bodo prejeli podporo pri izkoriščanju pravih virov kapitala, ki razvodenijo in nerazvodenijo. Ta raznolikost bo vključevala specializacijo, regionalno ozadje in spol. Poleg tega bo konzorcij spodbujal sodelovanje podjetnic v projektu, saj se zaveda vrednosti in spoznanj, ki jih pobude, ki jih vodijo ženske, prinašajo v industrijo. Partnerji konzorcija že uporabljajo podobne postopke. EIT Health ima na primer uspešno skupnost diplomantov svojih drugih programov. Med 327 zagonskimi podjetji, povezanimi v mrežo EIT, jih ima 129 žensko direktorico. Konzorcij načrtuje tudi tesnejše sodelovanje s pobudami, kot je Women2Invest, ki se osredotoča na zmanjševanje neenakosti med spoloma v podjetjih. Drugi partner, Ljubljanski univerzitetni inkubator, je partner nacionalnih pobud, ki so namenjene ženskam in jih podpirajo pri spreminjanju njihovih idej v donosna podjetja. Leta 2023 je imel slovenski inkubator v svojem portfelju 30 % zagonskih podjetij, ki jih vodijo ženske.

"Veliko je žensk z odličnimi idejami, vendar pogosto oklevajo pri ustanavljanju podjetij, kot to počnejo moški. Zato je naša odgovornost, da jih spodbujamo in podpiramo ter jim pomagamo, da se počutijo opolnomočene za ta korak," je prepričan Jakob Gajšek, generalni direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja.

Ti ukrepi so smiselni z vidika socialne pravičnosti in prispevajo k boljšemu razvoju srednjeevropskih inovacij in podjetništva. Poročilo "Funding In The CEE Region" kaže tudi, da zagonska podjetja, ki so jih ustanovile ženske, ustvarijo skoraj dvakrat (96 odstotkov več) prihodkov na evro prejetih sredstev v primerjavi s tistimi, ki so jih ustanovili moški.

"Osredotočenost organizacije HICEE na zagotavljanje večje uravnoteženosti med spoloma v inovacijah na področju zdravja ni povezana le s pravičnostjo, temveč tudi z izkoriščanjem širšega nabora idej, perspektiv in rešitev, ki jih prinašajo ženske. Dokazano je, da so raznolike ekipe bolj inovativne in učinkovite, kar vodi k boljšim poslovnim rezultatom. Zato obravnava raznolikosti spolov ni le vprašanje pravičnosti, temveč tudi strateška nujnost za spodbujanje živahnega in inovativnega zdravstvenega ekosistema," povzema Magda Krakowiak, direktorica poslovnega ustvarjanja v podjetju EIT Health.

Dodatne informacije

O HICEE

Cilj projekta Healthy Investment Central Eastern Europe (HICEE) je spodbuditi inovacije v Srednji in Vzhodni Evropi (CEE), kjer so zagonska podjetja deležna le tretjine evropskega povprečja naložb tveganega kapitala. Cilj pobude je vzpostaviti trajnostne naložbene ekosisteme, povečati tvegane naložbe, zagotoviti podporo inovatorjem in spodbujati čezmejno sodelovanje z reševanjem izzivov regije na področju preživetja novoustanovljenih podjetij in financiranja v zgodnji fazi. Pobuda je usklajena z evropsko inovacijsko agendo za spodbujanje konkurenčnosti, ustvarjanja delovnih mest in prenosa znanja, njene rezultate pa je mogoče razširiti na druge regije in sektorje. Projekt je strateško zasnovan tako, da z uvedbo inovativne metodologije krepi zmogljivosti podpornih organizacij za zagon podjetij, kot so uradi za prenos tehnologij (TTO). Poleg tega naj bi obogatil znanje izvajalcev usposabljanja, kar naj bi pomembno vplivalo na uspešnost inovacijskih projektov in zagonskih podjetij. Pričakuje se, da bo projekt opremil podporne organizacije za zagon podjetij, kot so uradi za prenos tehnologij, z novimi metodologijami in usposobil trenerje, ki lahko vplivajo na inovacijske projekte/začetna podjetja. Drugi pričakovani rezultati vključujejo preverjanje pripravljenosti zdravstvenih zagonskih podjetij na mednarodnih trgih in privabljanje milijonskih čezmejnih soinvestitorjev. Digitalni naložbeni priročniki in bela knjiga o naložbenih politikah, objavljeni v okviru projektne zaveze k izmenjavi znanja, bodo služili kot neprecenljivi vodniki za vlagatelje in prispevali k bolj informirani in opolnomočeni naložbeni skupnosti.

Projektni konzorcij vodi EIT Health, vodilna evropska mreža inovatorjev v zdravstvu, ki je del Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT), organa Evropske unije. Projektni konzorcij sestavlja 10 partnerjev iz 7 evropskih držav. Med njimi so EIT Health (DE) kot koordinator, njegova pridružena enota EIT Health SI (DE) in glavni upravičenci, in sicer Civitta (SK), Cobinangels (PL), Crowdberry (SK), EIT Health InnoStars (InnoStars) (DE), Hungarian Business Angel Network (HunBAN) (HU), Ljubljanski univerzitetni inkubator (SI), MEDVIA (BE) in TU Delft (NL). Dvoletna pobuda se strateško izvaja v okviru programa Obzorje Evropa, vodilnega programa EU za raziskave in inovacije.

O Evropskem inštitutu za inovacije in tehnologijo (EIT)

EIT je največji evropski inovacijski ekosistem, ki v več kot 50 inovacijskih vozliščih združuje skoraj 2.400 partnerjev iz najboljših poslovnih, raziskovalnih in izobraževalnih organizacij po vsej Evropi. EIT krepi inovacijsko sposobnost Evrope, saj spodbuja iskanje rešitev za pereče svetovne izzive in vzgaja podjetniške talente, da bi ustvaril trajnostno rast in kvalificirana delovna mesta v Evropi. EIT je organ EU in sestavni del okvirnega programa EU za raziskave in inovacije Obzorje Evropa.

Inštitut podpira dinamična vseevropska partnerstva, skupnosti znanja in inovacij EIT, ki jih sestavljajo vodilna podjetja, raziskovalni laboratoriji in univerze, ki se ukvarjajo z reševanjem perečih svetovnih izzivov, od podnebnih sprememb do zdravja in obnovljivih virov energije. Za več informacij obiščite https://eit.europa.eu/

O podjetju EIT Health

EIT Health je mreža najboljših zdravstvenih inovatorjev v svojem razredu s približno 120 partnerji, ki jo podpira Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT), organ Evropske unije. Sodelujemo prek meja, da bi zagotovili nove rešitve, ki lahko evropskim državljanom omogočijo daljše in bolj zdravo življenje.

Ker se Evropejci spopadajo z izzivom naraščajočega števila kroničnih bolezni in multimorbidnosti ter skušajo izkoristiti priložnosti, ki jih ponuja tehnologija za preseganje običajnih pristopov k zdravljenju, preprečevanju in zdravemu načinu življenja, potrebujemo voditelje, inovatorje in učinkovite načine za uvajanje inovativnih zdravstvenih rešitev na trg.

Naša zavezanost k spodbujanju napredka v zdravstvu se kaže v naši proaktivni vlogi pri mentorstvu, financiranju in pospeševanju raziskav. EIT Health je priznan kot ključni akter na področju inovacij v zdravstvu, med njegovimi dosežki pa so tudi spodbujanje več kot 2.500 zagonskih podjetij in podjetij v velikem obsegu, pomoč zagonskim podjetjem, ki jih podpira EIT Health, pri pridobivanju 1,9 milijarde EUR naložb, uvajanje 113 zdravstvenih rešitev na trg ter usposabljanje 49.000 študentov in strokovnjakov.

EIT Health se odziva na te potrebe. Povezujemo vse pomembne akterje na področju zdravstvenega varstva prek evropskih meja in zagotavljamo vključitev vseh strani "trikotnika znanja", tako da se inovacije lahko odvijajo na stičišču raziskav, izobraževanja in poslovanja v korist državljanov.

EIT Health: Skupaj za zdravo življenje v Evropi. Za več informacij obiščite: http://www.eithealth.eu

O Ljubljanskem Univerzitetnem Inkubatorju:

LUI je inkubator, ustanovljen leta 2004 na Univerzi v Ljubljani. LUI pomaga

start-upom in spin-outom iz laboratorijev razvijati njihove ideje ter jih povezovati z financiranjem, pri čemer so v zadnjih 5 letih pomagali start-upom zbrati več kot 10 milijonov evrov tveganega kapitala in 5 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Podpirajo podjetja z izjemnim potencialom že v najzgodnejših fazah in so odprti za podporo v kateri koli panogi, vendar imajo posebno radi Deep Tech, zdravje, umetno inteligenco in področje podnebnih sprememb. LUI je edini inkubator v Srednje-vzhodni Evropi, ki je del Deep Tech Alliance, vodilne mreže podpornikov tehnologije Deep Tech v Evropi. LUI je vpleten v številne projekte, kar nekaj od teh se fokusira na področje zdravja. Eden od teh je EIT Health RIS Hub v Sloveniji, kjer gradi skupnost zdravstvenih start-upov, ki jih podpira od zelo zgodnjih do poznejših faz. Drug pomemben projekt je Digivitality, ki povezuje zdravstvena podjetja z bolnišnicami in njihovimi pacienti. Poleg tega izvaja poseben program zbiranja sredstev za zdravstvena podjetja, financiran s strani slovenske vlade.