O-STA

Ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU bo Celjski grad zasijal modro-rumeno

Ob 20. obletnici vstopa Slovenije v EU bo Celjski grad zasijal modro-rumeno

Celje, 30. april 2024 - Danes zvečer bomo Celjski grad v počastitev 20-letnice vstopa Slovenije v Evropsko unijo, osvetlili modro rumeno. S tem se tudi Mestna občina Celje pridružuje pobudi Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji in Združenja mestnih občin Slovenije, da slovenska mesta z osvetlitvijo znanih stavb v barvah Evropske unije obeležijo pomembno obletnico.

Prvega maja bo minilo 20 let od vključitve Slovenije v Evropsko unijo. Leta 2004 je Slovenija skupaj še z devetimi državami srednje in vzhodne Evrope postala polnopravna članica Evropske unije. To je bila peta in največja širitev Evropske unije v njeni dosedanji zgodovini. S članstvom v EU smo pridobili finančne in razvojne prednosti, kot državljanom EU so se nam odprle možnosti za zaposlovanje v drugih državah članicah, potovanje znotraj EU je postalo enostavnejše, s skupnim denarjem sta se poenostavila tudi poslovanje podjetij in potrošnja posameznikov.

Modro rumeno bomo osvetili največjo in najbolj opazno znamenitost našega mesta, Celjski grad, v barvah EU bo sijal vse do 9. maja, ko praznujemo dan Evrope, da bi proslavili mir in enotnost v Evropi ter obeležili obletnico podpisa Schumanove deklaracije.

Mestna občina Celje se je praznovanju obletnice vstopa v Evropsko unijo pridružila že z galerijo na prostem, saj so mladi iz celjskih vzgojno-izobraževalnih zavodov letos ob prazniku MOC slikali na to temo. Izdelke na velikih plakatih lahko do sredine maja občudujete na različnih lokacijah po Celju. Z obojim, galerijo na prostem in osvetlitvijo Celjskega gradu želimo izraziti svojo pripadnost evropski družini, ki je Celju prinesla številne odlične projekte in napredek, ter spoštovanje njenih vrednot.

Poleg Celjskega gradu bomo v barvah zastave Evropske unije, ki so tudi celjske barve, osvetljeni ljubljansko Tromostovje, fontana in kužno znamenje na Glavnem trgu v Mariboru ter Grad Maribor, Gimnazija Kranj, Rotovž v Novem mestu, dvorec Rotenturn v Slovenj Gradcu, Hočevarjev mavzolej v Krškem, prireditveni prostor Park Vista ob Velenjskem jezeru ter občinska palača na Tartinijevem trgu v Piranu.