O-STA

Na prihodnji Skupščini delničarjev NLB d.d. predvidena potrditev izplačila dividend in imenovanje treh članov v Nadzorni svet

Na 42. Skupščini delničarjev NLB d.d., ki bo v ponedeljek, 17. junija 2024, ob 11. uri, se bodo delničarji med drugim seznanili z Letnim poročilom NLB Skupine za leto 2023, odločali o delitvi bilančnega dobička za preteklo leto in v Nadzorni svet banke imenovali tri člane.

Skupščina bo potekala tako v živo v Cankarjevem domu v Ljubljani, s pričetkom registracije ob 10.30, kot tudi na daljavo brez fizične prisotnosti delničarjev, saj se bodo lahko skupščine udeležili na spletnem portalu. Registracija, ki omogoča dostop do digitalnega okolja, se bo začela ob 10. uri.

Skupščina bo odločala o izplačilu dividend ...

Po napovedanem znatnem povišanju izplačila dividend na 40-odstotno izplačilo dobička preteklega leta, namerava NLB v letu 2024 v dveh tranšah izplačati 220 milijonov evrov dividend. Znesek 220 milijonov evrov predstavlja 100-odstotno povišanje glede na izplačilo dividend v letu 2023.

Delničarji bodo tako na Skupščini 17. junija med drugim glasovali o predlogu o delitvi bilančnega dobička za leto 2023. Uprava in Nadzorni svet NLB d.d. delničarjem predlagata izplačilo dividend v višini 110 milijonov evrov, kar je 5,50 evra bruto na delnico, in sicer 26. junija 2024 osebam, ki bodo kot delničarji NLB d.d. vpisani pri Centralno klirinški depotni družbi d.o.o. (KDD), na dan, ki je pet delovnih dni po dnevu Skupščine, ki sprejme sklep o delitvi bilančnega dobička (24. junij 2024 - presečni datum).

Druga tranša v enakem znesku bo predvidoma predložena v odobritev na skupščini, ki bo potekala proti koncu leta.

... in imenovanju članov v Nadzorni svet banke

Delničarji bodo na skupščini imenovali tudi tri člane Nadzornega sveta NLB d.d., saj mandat predsednika Nadzornega sveta Primoža Karpeta ter Davida Erica Simona in Verice Trstenjak poteče v letu 2024. Predstavnica delavcev Sergeja Kočar, ki ji je mandat ravno tako potekel v letošnjem letu, je bila že imenovana za drugi mandat.

Nadzorni svet predlaga imenovanje sedanjega predsednika Nadzornega sveta Primož Karpeta, Natalije Olegovne Ansell, izkušene bančnice z globalnimi bančnimi izkušnjami in podrobnim poznavanjem vseh tehničnih vidikov korporativnega poslovanja, poslovanja s prebivalstvom, upravljanja premoženja, predvsem pa plačilnih in kartičnih sistemov, ter Luke Vesnaverja, predsednika Upravnega odbora Britansko-slovenske gospodarske zbornice z bogatim znanjem in izkušnjami na področju korporativnih financ v regiji. Podrobnosti o predlaganih kandidatih in pojasnila o njihovem imenovanju lahko najdete v objavljenem gradivu.

Nadzorni svet sicer sestavljajo tudi Islam Osama Zekry in predstavnica zaposlenih Tadeja Žbontar Rems, ki jima mandat poteče v letu 2025, ter namestnik predsednika Shrenik Dhirajlal Davda, André-Marc Prudent-Toccanier, Mark William Lane Richards in Cvetka Selšek, ki jim mandat poteče dve leti pozneje.

Na skupščini bodo obravnavane tudi spremembe Politike prejemkov in poročila

Delničarji bodo na skupščini obravnavali spremembe Politike prejemkov članov Nadzornega sveta in Uprave NLB d.d. ter Poročilo o prejemkih članov Uprave NLB d.d. v poslovnem letu 2023. Četrta različica politike prejemkov je bila posodobljena tako, da odraža priporočila delničarjev ter vključuje najnovejše smernice in najboljše prakse. Posodobljeno poročilo o prejemkih pa zagotavlja bolj podroben pregled fiksnih in variabilnih prejemkov članov Uprave.

Predlagani sklepi skupaj s pojasnili ter ostalimi gradivi in navodili so vsem deležnikom na voljo tukaj.

NLB Komuniciranje